Pagini

joi, 5 noiembrie 2015

Secta de dobitoci ai lui Arsenie Boca



România este una dintre cele mai religioase țări din lume, puțin sub Ghana, puțin peste Irak și, deși 89% din concetățeni se declară creștini ortodocși, ce cred ei n-are nici o legătură cu creștinismul. Românul suferă de o spiritualitate rămasă undeva în epoca de piatră, cu pupat de hoituri, obiecte magice, mers în genunchi în jurul locului binecuvântat, obiecte sfințite și șamani.

Creștinismul e doar un context. O cruce și niște poze cu Iisus pe lângă care românii își pot practica credințele sinistre, de troglodiți. Că hoitul magic și crenguța sfințită aduc noroc în viață și îi vindecă de bolile pe care nu se duc să le diagnosticheze. Un creștinism înțeles doar la nivel de formă, nu și de idee, amestecat cu horoscopuri, superstiții băbești, grosolană lipsă de înțelegere a lumii din jur și ură față de tot ce nu înțeleg. Ăsta e românul curat, creștin-ortodox, și la fel sunt și preoții lui. Ca preoții ăia doi care s-au dus în Grecia astă-vară și au furat mâna Sfântului Haralambie. Asta au înțeles și ei de la creștinism. Valori? Conduită morală? Ce e vrăjeala asta? Cine deține mâna magică e scutit de rele!

Iar Arsenie Boca a devenit șamanul, simbolul principal al acestei secte de dobitoci. Sute de mii de idioți se duc să adune pietricele și apă de unde a murit ăsta, perfect convinși că asta o să-i ajute în viață, în timp ce misticismul personajului crește. Cărțile lui cu truisme retrograde, despre cum e important pentru sufletul prostului să țină cu dinții de niște valori medievale, se vând ca pâinea caldă. Auzi despre cum se teleporta și levita. Un adevărat Iisus 2, mai român, la care proștii se roagă să le repare problemele din viață. Săptămâna trecută, portarul de la Dinamo a proptit o iconiță mică în poartă, că Boca te ferește de goluri, se știe.

După tragedia de la Colectiv, s-a umplut Internetul de buni creștini care urlau că așa merită ăia, că sărbătoreau Halloween-ul, care sigur nu era pe placul lui Arsenie Boca. Pentru că nici compasiunea și nici înțelegerea lumii din jur nu sunt valori creștinești. Doar distrag atenția de la apa magică și de la pupatul de moaște.

Iar problema vine de sus. De la BOR. La trei zile de la tragedie, Daniel a dat un comunicat de presă flasc, iar mitropolitul Banatului a dat cu trafaletul în baltă, spunând că probabil ăia nu trebuiau să se distreze de Halloween. Complet de acord. Dacă pupau mai multe moaște, sigur nu mureau. Biserica ar fi trebuit să iasă la rampă acum. Să ajute oamenii îndurerați. Să consoleze comunități. Dar noi n-avem o Biserică. Avem niște vânzători de apă sfințită și de bilete la coadă la pupat moaștele. Ei n-au nevoie să construiască niște cetățeni cu un spirit creștin. Au nevoie doar de clienți. Și cu cât clienții sunt mai înapoiați, mai meschini și mai superstițioși, cu atât cumpără mai multe obiecte magice. Amin.




sursa: catavencii.ro