Pagini

marți, 24 noiembrie 2015

BORâtura spune că finalizarea Catedralei Muirii Neamului
este improbabilă în cazul în care statul opreşte finanţarea (n.r. - la lopată Jegoșilor!)


Catedrala Mântuirii (Muirii - n.r.) Neamului ar putea să nu mai fie finanţată din fonduri publice dacă trece de Parlament un proiect de lege în acest sens, iniţiat de deputatul independent Remus Cernea. Reprezentanţii Patriarhoției spun că este greu de estimat dacă proiectul Catedralei s-ar putea termina fără contribuţii din fonduri publice sau nu. (Hai sictir, evazioniștilor BORâți - n.r.)

Un proiect de lege care ar duce la tăierea fondurilor publice din finanţarea Catedralei Mântuirii (Muirii) Neamului, proiect estimat la 100 de milioane de euro, a fost depus la Senat de către deputatul independent Remus Cernea. Concret, proiectul îşi propune să modifice legea Catedralei Mântuirii (Muirii) Neamului (Legea 376/28 decembrie 2007 şi OUG 19/2005) cu următorul articol: “(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhoția Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice.”

Deputatul apreciază că legea va trece dacă va fi un vot raţional şi nu populist. "Trebuie să fim responsabili cu banul public şi să direcţionăm fondurile spre zonele care au cu adevărat nevoie (educaţie, sănătate, ajutor social). Bisericile ar trebui să fie construite doar din donaţiile credincioşilor, nu din bani publici", a declara pentru adevărul.ro, Remus Cernea.

În expunerea de motive, Cernea a spus că doreşte ca proiectul de lege să fie realizat fără încălcarea legilor, a Constituţiei şi a principiului separării dintre stat şi biserică şi se referă la Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor unde scrie că "în România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee" şi "cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreaun cult".

Mai departe, el spune că este ilegal faptul că un teren de 11 hectare în valoare de 200 de milioane de euro a fost dat gratis de statul român, Patriarhiei. Cernea face referire la articolul 136 din Constituţia României, care spune aşa: "Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică".

"Aşadar, terenul proprietate publică a statului, adică a tuturor cetăţenilor, nici nu a fost concesionat, nici închiriat, ci pur şi simplu a fost acordat gratuit în proprietatea Patriarhoției. Nu a fost dat nici în folosinţă gratuită, ci în proprietatea bisericii, deşi aceasta nu era o utilitate publică la acel moment. Chiar dacă ar fi fost, tot era neconstituţional să îi fie dat terenul respectiv în proprietate", a criticat Cernea în expunerea de motive.



sursa cu ”adaptări”: adevarul.ro