Pagini

miercuri, 19 august 2015

Povestea ireala din spatele imaginii pe care o stie toata lumea! Și nu e minunea lui isus.



Această fotografie a apărut în revista National Geographic şi face parte din colecţia de o sută a imaginilor memorabile publicate vreodată. A fost făcută în 1987 într-o sală de operaţii din Zabrze, un orăşel din sudul Poloniei.
Doctorul este Zbigniew Religa (deci atenție mărită, îl cheamă RE-LI-GA... nu RE-LI-GI-A, clar?), iar bărbatul de pe masă de operaţie se numeşte Tadeusz Zitkevits. În imagine se mai vede şi o asistentă, frântă de oboseală și care pur și simplu a adormit în colțul sălii de operație după intervenţia care a durat 23 de ore.

Chirurgul cardiolog nu mai trăieşte, dar pacientul este încă în viaţă şi va fi veşnic recunoscător pentru şansa pe care a primit-o. Avea probleme cardiace grave, dar nimeni nu voia să îl opereze din cauza vârstei înaintate. Excepţie a făcut medicul Zbigniew Religa, primul medic care făcuse un transplant de inima în Plonia, cu doi ani înainte, în 1985.

Se întâmpla în august 1987. Tocmai fusese găsită o inimă, iar medicul şi-a anunţat pacientul că va fi dus în sala de operaţie. Numele fotografului care a surprins această imagine cât o mie de cuvinte este James Lee Stanfilnt. El a făcut poza de la finalul intervenţiei de 23 de ore. Asistenta adormise, pacientul era pe masă, iar medicul privea plin de speranţa la monitoare, aşteptând să vadă cum evoluează starea lui Tadeusz.

“Fiecare element adaugă fotografiei o nouă dimensiune şi parcă mai mult dramatism, ajută să spună povestea”, declara James Lee Stanfilnt.
A două zi, pacientul s-a trezit!



Chirurgul cardiolog Zbigniew Religa a avut o carieră frumoasă în medicină. A făcut sute de operaţii şi proceduri inovative în domeniu, a primit zeci de premii şi distincţii pentru munca depusă. S-a implicat şi în politică. A fost ministru al sănătăţii, din 2005 până în 2007, şi a murit în 2009 de cancer pulmonar. Era un fumător înrăit şi a refuzat să renunţe la ţigări chiar şi după ce a fost diagnosticat cu cancer, oricum foarte târziu, când boală era deja foarte avansată.
La înmormântarea sa au asistat şi pacientul Tadeusz Zitkevits şi fotograful James Lee Stanfilnt.