Pagini

luni, 3 noiembrie 2014

Pomană electorală pentru preoți!!!

Guvernul vrea să adopte o ordonanţă prin care să exonereze 473 de persoane reprezentând personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi, stabilind totodată ca de la apariţia actului normativ plăţile în aceste cazuri să fie sistate.
Curtea de Conturi a descoperit mari prejudicii rezultate din sumele plătite de primării personalului neclerical, în completarea salariului, şi a cerut recuperarea banilor cu majorări de întârziere, dar Guvernul va decide că banii au fost acordaţi legal, iar beneficiarii vor fi exoneraţi de la plată. Este vorba despre personal neclerical aferent unui număr de şase culte religioase, atât din unităţi de cult, cât şi din unităţi de învăţământ teologic acreditate.
Aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX.
În baza unei ordonanţe din 2001, de la bugetele locale este acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase din România. Sprijinul a fost reglementat legal sub formă de contribuţie lunară la nivelul salariului minim brut pe economie, dar în 2010, în contextul crizei economice, acest indicator a fost înlocuit cu valoarea de referinţă de 600 lei, fără să fie modificată direct ordonanţa din 2001, dar cu menţiunea că sunt abrogate “orice alte dispoziţii contrare”.