Pagini

miercuri, 12 noiembrie 2014

Elevii nu mai sunt obligați să participe la orele de religie din școală

Curtea Constituțională a decis astăzi 12.11.2014 că este neconstituțional articolul din legea educației care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie".
Judecatorii CCR au apreciat că cei care trebuie să facă o solicitare sunt părinții care doresc ca aceste cursuri de Religie în scoală să fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) anunță într-un comunicat de presă că astazi, 12 noiembrie 2014, "a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii învățământului nr. 84/1995 și ale Legii educației naționale nr. 1/2011".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 9 alin. (2) teza întâi din Legea învățământului nr. 84/1995 și dispozițiile art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituționale", anunță CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie. Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de Judecătoria Buzău - Secția civilă.

Amintim că Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro în urmă cu un an că înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie încalcă dreptul la libertatea conștiinței. "Dacă s-ar recunoaște (cum ar fi legal) faptul că religia poate fi doar facultativă, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajați permanent în școli, ci doar prin contracte temporare, pe an școlar", a explicat atunci pentru HotNews.ro Csaba Asztalos. 

Potrivit acestuia, "înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adică de către stat - încalcă dreptul la libertatea conștiinței, dreptul părinților sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educația copilului. Nicio persoană din România nu este obligată să răspundă la o întrebare cu privire la apartenența sa la un cult".