Jegoșii ăștia nu ne lasă în pace nici măcar în concediu. Sau poate au realizat că acum e vremea să mai facă câteva chestii scârboase, că lumea n-are timp de astea, toți sunt cu gândul la o vacanță la soare, la mare...!
Și deci:
După ce BOR a anunţat că porneşte o campanie a Radio Trinitas în Diaspora, proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, românii din Italia au reacţionat virulent. Uniunea Liberală a Românilor din Italia au emis o scrisoare deschisă către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în care susţine că subvenţionarea BOR de către stat „măreşte fractura dintre Diaspora şi România”.
SCRISOARE DESCHISA
Subvenţionarea activităţilor BOR de către MAE în Diaspora
Către Ministerul Afacerilor Externe,
În atenţia domnului Ministru Bogdan Aurescu,
Domnule Ministru, Uniunea Liberală a Românilor din Italia-ULRI, a luat la cunoştinţă despre decizia MAE de a subvenţiona, din nou, activităţile BOR în Diaspora şi prin această doreşte să vă informeze că este deosebit de iritată de aceasta decizie. Consideram că BOR, prin atitudinea şi acţiunile sale publice nu mai reprezintă de foarte multă vreme ceea ce am dori să numim religie, credinţă şi caritate, şi de aceea suntem siguri că orice acţiune de susţinere a BOR în Diaspora din banul public, nu face altceva decât să mărească fractura dintre Diaspora şi România. ULRI, pe această cale, doreşte să-şi manifeste dezaprobarea, incredulitatea şi dezamăgirea totală faţă de MAE şi instituţiile statului român, care continuă cu motivaţii hilare, să subvenţioneze această organizaţie fără răspundere nici măcar limitată numită BOR, în detrimentul unei susţineri directe a Diasporei şi a clasei sociale cu adevarat nevoiaşe.
ULRI consideră ca banul public este imperios necesar să fie cheltuit cu chibzuire prin bune investiţii, fără a hrăni gras şi alţi intermediari obişnuiţi cu “comisioane” pe măsură. Considerăm că instituţiile României şi MAE în mod specific, sunt conduse şi de oameni capabili, care pentru a ajuta în mod real promovarea tradiţiilor României peste hotare şi oamenii nevoiaşi din ţară, nu au nevoie de acest continuu spectacol cu iz electoral şi politic de promovare a BOR, instituţie devenită in imaginaţia multora dintre noi ceva asemănător unui SRL.
DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE
Patriarhia, prin Radio Trinitas, şi Ministerul Afacerilor Externe colaborează, pentru al doilea an la rând, la realizarea proiectului „Identitatea românească în lume”, ce urmăreşte promovarea imaginii pozitive a românilor din diaspora, anul acesta fiind vizate Italia, Marea Britanie şi Austria.
„Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe au lansat în 2014 primul proiect pentru promovarea diasporei din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, în valoare de 80.000 lei. Proiectul de anul trecut viza încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor din aceste comunităţi. În 2015, proiectul a fost restrâns la comunităţi din Italia de Nord, Austria şi Marea Britanie, cu o valoare de 50.819 lei de la MAE şi 8.050 de lei de la Radio Trinitas. Finanţarea este mai mică decât anul trecut, pentru că nu mai avem nevoie de echipamente, acestea fiind deja achiziţionate în 2014. Acum banii sunt folosiţi pentru deplasări, transport, cazare”, a explicat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, citat de Mediafax.
Proiectul, care se va derula în perioada mai – decembrie 2015, urmăreşte dezvoltarea unui parteneriat strategic cu 10 instituţii mass-media, culturale şi religioase din 21 de comunităţi româneşti din Austria, Marea Britanie şi Italia, cu scopul cunoaşterii şi mediatizării problemelor specifice legate de afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a cel puţin 2.300 de români.
„Cu alte cuvinte, vom intra în contact cu cele trei ţări unde vom merge cu 2.300 de persoane membri ai comunităţilor parohiale, ale unor ONG-uri culturale şi sociale. De asemenea cu persoane care îşi desfăşoară activitatea acolo, cei plecaţi la lucru sau la studii sau stabiliţi în respectiva ţară”, a mai spus Olinici.
În Italia proiectul vizează partea de nord: Padova, Veneţia, Verona, Udine. Următoarea ţară va fi Marea Britanie, unde sunt vizate comunităţile din Londra, iar în Austria proiectul vizează comunităţile din Viena.
„Pentru a cunoaşte comunitatea românescă din respectivele zone, realizatorii proiectului vor apela la parohiile ortodoxe din Italia, Marea Britanie, Austria, la ICR-urile din acele ţări şi la ambasade”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.
sursa: bn24.ro