Pagini

sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Șapte motive pentru care tinerii nu mai merg la biserică - articol de Sandra Herea



Am fost de Crăciun la biserică și chiar am rămas uimită fiindcă erau din ce în ce mai puțini oameni. Nu doar tineri, ci și adulți. Înainte de toate, fac parte din categoria celor tineri și mărturisesc, nu merg des la biserică. Am fost de Crăciun fiindcă voiam liniște, iar acolo o găsesc. Pe lângă asta, la sfârșitul slujbei, corul bisericii (o mulțime de copii) s-a pus pe cântat colinde. Nimic mai încântător. Am avut un moment de nostalgie, făceam și eu parte din cor când eram mică. În principiu, acestea sunt motivele pentru care merg la biserică. Am să vi le mărturisesc și pe cele pentru care eu și probabil și ceilalți tineri nu o fac, pe parcurs.

1. În primul rând, când ești mic, ești obligat. Te iau părinții de mânuță și te trezești la biserică. Oricum, chiar e un lucru palpitant al copilăriei, începe să-ți placă. Te înscrii în corul bisericii, în timpul slujbelor mergi pe afară cu prietenii, te mai uiți pe pereții pictați ai încăperii și dintr-o dată îl auzi pe popă predicând. Nu prea ai idee ce înseamnă biserica și de ce vii, dar tu ești prezent. Ei bine, la un moment dat, crești. Începi să culegi informații despre ce înseamnă biserica, dumnezeu, preoții. Descoperi „Catedrala Mântuirii Neamului” și pe Daniel Preafericitul coborând din Mercedes. Te cam sictirești, nu? Cel puțin, așa e în cazul meu. În schimb, sunt persoane care după tot acest val de informații, aleg să meargă la biserică. Nu înțelegeți greșit, nu judec, este alegerea lor.

2. Ei bine, principalul motiv pentru care tinerii nu merg la biserică este timpul. Știți ideile conform cărora satana ne îndeamnă să insinuăm că nu mai avem timp? Aș spune că e doar parțial adevărat. Ideea e că ai crescut, mergi la școală, facultate, job (dacă ai) și trebuie să-ți mai traiești și anii aceștia minunați pentru că nu se mai întorc. Timpul chiar e un factor important, dar se găsesc câteva ore din când în când în care să mergi la biserică. De asta spun că e parțial adevărat, uneori chiar nu se poate, timpul ne presează, dar alteori, se întâmplă să avem câteva zeci de minute libere.

3. Un al motiv sunt preoții. Tot mai mulți tineri consideră biserica, în frunte cu preoții, doar un mod de a produce bani. Și eu cred asta. Ai văzut și tu tot aurul, nu? Știi situația Catedralei și știrile despre preoții pedofili sau afaceriști? Dar să nu intrăm în discuțiile acestea, e mult de scris aici. Cei care țin slujbele sunt din ce în ce mai critici. Ascultam predica preotului și ironiile sale, de Crăciun, în biserică, iar el este cel care ne îndeamnă să fim mai buni? Unde e bunătatea? Oamenii cei mai în vârstă dau din cap, ca și cum ar fi înțeles, dar în realitate, nu se prind de nimic. Toate costurile, trebuie bani pentru absolut orice. Dacă nu plătești când îți moare cineva, nici nu se uită la tine. Nu contează ce situație financiară ai, trebuie să dai. Știu, mai e și afirmația „Da' nu mergi la biserică pentru preot, ci pentru tine”. E pentru mine, dar dacă omul acela nu o face cum trebuie, dacă omul acela profită de niște neștiutori, eu nu am cum să rămân indiferentă.

4. Totodată, dacă locuiești în mediul rural, înțeleg absolut toate motivele pentru care nu mergi. În primul rând, sunt oamenii în vârstă. Pentru unii, Casa domnului e un loc de bârfă, iar dacă te văd, trebuie să-și amintească și cel mai îndepărtat neam al tău. Pe lângă asta, ești frustrat că preotul de care vă vorbeam mai sus, îi ironizează pe toți cei prezenți, iar ei îl aprobă. Sunt în stare să-i pună covor roșu când vine cu Botezul. Unii dintre ei nici nu știu cum îl cheamă pe primar, în schimb, lui îi știu tot numele, chiar și pe cel al părinților.

5. Mulți tineri nu mai cred în dumnezeu. Sunt atei, cum ar spune ei. Nici aici nu vreau să intru în vreo discuție, e alegerea fiecăruia. Am să vă prezint perspectiva mea. Cred în dumnezeu, nu așa cum ni se bagă pe gât. Ideea e că prefer să mă rog atunci când simt, așa cum simt, nu cum mi se impune. Nu văd rostul tuturor practicilor și cred că nici ceilalți tineri. Ideea este că adolescenții nu mai merg la slujbe ori fiindcă nu cred în existența lui dumnezeu, ori pentru că nu cred așa cum ni se cere încă de când suntem mici.

6. Mai este și faptul că părinții cei mai tineri nu își învață copiii să meargă la biserică. E ok să meargă cât sunt mici, biserica nu te învață de rău. Când ești mic nu conștientizezi și nu știi adevăratele motive pentru care cei mai mulți aleg să nu se prezinte la slujbă. Cânt cresc, pot lua singuri decizia dacă să meargă sau nu, dacă să creadă sau nu. Oricum, preocupările lor în secolul XXI sunt total diferite față de cele din trecut. Mersul la biserică a fost înlocuit de petreceri, shopping, ieșiri cu prietenii, mâncatul semințelor în fața blocului. Nu sunt total contra bisericii, chiar îți oferă o liniște și niște principii morale pe care le observi în timp.

7. Cred că părinții, cât și oamenii în vârstă merg pentru că nu sunt la fel de bine informați precum noi. Nu toți, nu generalizez. Ei așa sunt obișnuiți, pe când erau mici, nu aveau acces la internet, iar știința nu oferea atât de multe explicații ca acum, atât de multe opțiuni. Suntem influențați de toate teoriile existente, căutăm dovezi și scuze. Religia a devenit o materie opțională în școli (n.n. - așa se zice, dar e tot mai obligatorie tocmai datorită implicării bisericii în sistemul de învățământ... și asta e foarte grav!), iar numele dumnezeu nu mai este auzit atât de des prin familii. În trecut, nu voiai să-l mâni, erau diferite superstiții din cauza lipsei de educație. Evoluăm și nu e nimic rău în asta. Eu una sunt în perioada în care cred în multe, vreau să descopăr, să cunosc, să-mi fac idei și cred că așa sunt toți tinerii. O să ajungem în punctul în care vom știi ce să alegem, e nevoie de răbdare. Ideea e că e bine să duci copilul la biserică, asta e concluzia mea (n.n. - gravă concluzia!), dar să-l lași să decidă când va fi mare dacă vrea să continue sau nu.

În concluzie, ar trebui să ții cont că asta este părerea mea. Știu că discuțiile despre dumnezeu sunt interminabile. Ideea e alta, de ce nu merg tinerii la biserică. Motivele sunt multe, împărțite și mereu vor exista. Evoluăm, aflăm noi lucruri despre ce înseamnă dumnezeu și casa lui (n.n. - care casă?), iar știința ocupă un loc important în societate. Tinerii vor decide atunci când sunt pregătiți dacă vor sau nu să participe la slujbe.



sursa cu ”adaptări”: observatorulph.ro